Šalvěj hispánská

05.01.2015 20:59

Co je Chia seeds?

 

Chia je jedlé semínko, které pochází z polopouštní rostliny „Salvia hispanica – šajvěj hispánská“, pěstované v Mexiku již za Mayských a Chia semínkaAztéckých kultur. "Chia" znamená sílu, a tyto kultury používaly drobné černé a bílé semena jako zdroj zvýšení energie. To dává smysl, protože Chia semena jsou koncentrované zdravé superpotraviny ( superfoods ), které obsahují omega-3 mastné kyseliny, sacharidy, bílkoviny , vlákninu, antioxidanty, a  vápník.

Chia semínka jsou nezpracované, celozrnné potraviny, které mohou být konzumovány ve formě semen. Doporučená denní dávka - 2 polévkové lžíce obsahují 139 kalorií, 4 g bílkovin, 9 g tuku, 12 g sacharidů a 11 gramů vlákniny, plus řadu vitamíny a minerály.

Mírné, ořechovou příchuť Chia semen z nich dělá snadný doplněk do potravin, salátů, smoothies a nápojů. Semínka Chia můžeme použít na cereálie, omáčky, zeleninu, pokrmy z rýže, nebo jogurt, nebo ve směsi do nápoje a na pečivo. Mohou být také jednoduše jen ve směsi s vodou ( vznikne tak během pár minut gelovitá hmota ).

Články o Chia semínkách a recepty