12 superfoods

05.03.2015 00:05

12 superpotravin, které nelze ignorovat

     Superpotraviny, tedy tzv. „superfoods” jsou založeny na vysokém obsahu zdraví prospěšných látek. Mnozí je označují jako potraviny budoucnosti, o jejichž léčivých schopnostech se už ale vědělo před několika tisíci lety.

 

Cizrna

Cizrny jsou jednoleté nebo vytrvalé byliny se složenými listy. Rod cizrna zahrnuje asi 43 druhů a je rozšířen od východního Středomoří po Střední Asii. Cizrna je celosvětově třetí nejvýznamnější luštěnina po hrachu setém a fazolích.

Díky svým významným terapeutickým vlastnostem je cizrna potravinou vhodnou pro lidi žijící v současném uspěchaném světě.

  • pomáhá snižovat cholesterol
  • předcházet zácpě
  • posilovat nervovou soustavu.

 Cizrna dodává tělu mnoho energie (360 kcal/100 g) a je zdrojem nejdůležitějších živin (neobsahuje jen vitamin B12, který chybí ve všech druzích rostlinných potravin). Dokonce se v ní nachází i malé množství provitaminu A a vitaminu C a E. Ostatní živiny obsahuje v přiměřeném množství.Cizrna dodává významné množství bílkovin, které je stejné nebo větší než v mase či vejcích, ale menší než u jiných luštěnin bohatých na proteiny, jako např. čočka, sója nebo fazole.

Cizrna je velmi bohatá na sacharidy, mezi nimiž je nejvíce zastoupen škrob. Ten se během trávení pomalu mění na glukózu, ale musí se dobře rozžvýkat a promísit se slinami. Cizrna je dobrým zdrojem vitaminů B2 a B6 a také kyseliny listové, která se podílí na správné funkci nervové soustavy a snižování rizika infarktu myokardu. Z minerálů stojí za zmínku hlavně železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník a zinek. Cizrna je téměř plnohodnotná potravina, která má správný poměr živin. Proto ji lze jíst jako hlavní chod. Cizrna obsahuje menší množství vysoce kvalitních (mononenasycených a polynenasycených) tuků, které pomáhají při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Vláknina cizrny zase zabraňuje jeho vstřebávání z jiných potravin (cizrna neobsahuje žádný cholesterol). Díky těmto vlastnostem se konzumací cizrny zlepšuje stav arterií a dá se jí předcházet arterioskleróze se všemi jejími projevy, včetně infarktu myokardu.

     Cizrna se doporučuje zvláště těm, kdo trpí stresem a depresí. Tato luštěnina je ideální pro těhotné ženy, protože je bohatá na kyselinu listovou, která chrání plod před vrozenými vadami nervové soustavy. Dále má vysoký obsah proteinů, železa a jiných minerálů. Nejběžnější způsob přípravy cizrny je vařením. Vařená cizrna se může použít do polévek a jako příloha k dušenému masu nebo se dá kombinovat s rýží. Pečená v troubě nebo smažená cizrna je hůře stravitelná, protože se část škrobu stane odolnou vůči žaludečním šťávám.

 

Quinoa – Merlík čilský

Tato obilovina je stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile. Během růstu se konzumují čerstvé listy v různých salátech Quinoaa hlavně se používá zralých semen. Mele se z nich mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a různých sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.
     Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.
     V dnešní době je merlík čilský ceněn hlavně díky vysoké nutriční hodnotě a OSN ho klasifikovalo jako jednu z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin.

 

Vejce

Vejce mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin (obsahují všechny aminokyseliny pro člověka nezbytné a to v poměru, který je nejpříznivější ze všech běžných potravin). Vejce dále obsahují tuky, vitamíny a minerální látky.

 

Zelí

Tato běžná zelenina má také léčivé vlastnosti. Málokterá rostlina, která roste na zemi, se s ním může srovnávat svou hodnotou. Listy zelí obsahují bílkoviny, organické kyseliny (jablečnou, citronovou, glukuronovou, jantarovou, tartronovou, mravenčí a jiné), cukry 0,9-5,3 %), vitaminy C, Bl' B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou, dále tuky, aminokyseliny (tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu (0,6-1,6 %), makro i mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium a další). Je třeba připomenout, že zelí obsahuje velké množství vitaminu C ve formě takzvaného askorbigenu, což je forma kyseliny askorbové, která se téměř neničí i při jeho dalším zpracování.

Klinické pokusy dokázaly vysokou účinnost čerstvé zelné šťávy při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku. Za základní účinnou látku je považován vitamin U, který má protialergické účinky a zlepšuje lipidní přeměnu thiaminu a cholinu. Působí také na metabolizmus žaludeční sliznice, při kterém podporuje proces zahojení vředů.

 

Avokádo

Ovoce avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek draslíku, mědi, magnezia, fosforu a vitaminy C, E, K, H, B3 a B5 (kyseliny pantothenové). Dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou kvalitní tuky. Avokádo představuje důležitou složku potravy, především pro vegetariány a pro ty, kteří nekonzumují živočišné tuky. Avokádo totiž obsahuje mononenasycené tuky, které snižují špatný cholesterol. Díky těmto tukům má vysokou energetickou hodnotu. Paradoxně však pomáhá při hubnutí, protože vyrovnává hladinu cukru v krvi.

 

Chia semínka, chia seeds

Neboli šalvěj hispánská je rostlina, kterou už znali staří Aztékové a používali ji také jako platidlo. Semínka Chia obsahují vápníkantioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec.  Chia semínka přispívají k hydrataci těla.

 

Konopná semínka

Z konopných semínek se dnes vyrábí mnoho potravin – mouka, těstoviny, sýr, müsli tyčinky, jedlý olej i margarín. Je třeba zdůraznit, že neobsahují omamnou látku THC, takže konzumace nepředstavuje žádná rizika. Aktivní sportovci zase ocení hlavně lehce vstřebatelné bílkoviny a urychlení odbourávání kyseliny mléčné ze svalů, která způsobuje jejich únavu a bolest.

Konopné semínko skrývá velmi kvalitní rostlinné bílkoviny a hlavně vlákninu. Nechybějí v něm ani tuky s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin, nutných pro prevenci srdečně-cévních chorob, které si však naše tělo neumí samo vyrobit. A přidejme ještě i vysoký obsah vitamínů skupiny B, E, C, vápník, hořčík a fosfor. Navíc neobsahují lepek.

 

Kustovnice čínská – Goji

GojiGoji jsou sušené plody Kustovnice čínské. Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních (např. tryptofan či isoleucin) a až 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen a fosfor). Goji jsou jedním z nejužitečnějších plodů na zemi. Její léčivé účinky jsou vyzdvihovány především v Číně. Blahodárně působí na harmonizaci jater a ledvin. U nás je známa především jako bohatý zdroj vitamínu C. Likviduje volné radikály, posiluje imunitu, játra a ledviny, vyživuje krev, zlepšuje zrakovou ostrost, pomáhá při impotenci, snižuje krevní tlak, zmírňuje projevy lupenky, má afrodiziakální vlastnosti, zlepšuje paměť, dodává energii.

 

Aloe Vera

Aloe Vera - léčivé účinky aloe vera jsou nepopiratelné. Tím, že je rostlina z 99 % tvořena vodou, poskytuje tělu dostatečnou hydrataci. Po staletí je používána k hojení ran nebo léčbě žaludečních problémů. Aloe vera vyniká řadou léčebných účinků. Například v žaludku potlačuje aktivitu Heliobacter pylori; jedná se o velmi důležitý účinek, protože H. pylori je spojen s tvorbou žaludečních vředů a s 90 procenty případů rakoviny žaludku. H. pylori také souvisí s gastritidou, zánětem žaludku. Podávání aloe vera dokáže zánět uklidnit. V tlustém střevě působí aloe vera protizánětlivě a omezuje činnost volných radikálů.  Gel z aloe vera vyniká antibakteriálními vlastnostmi, obsahuje vitamín C a E i minerál zinek - to všechno jsou důležité živiny napomáhající při hojení tkání. Aloe vera napomáhá syntéze bílkovin a kolagenu ve tkáních.

  •     Aloe vera pomáhá při hojení bércových vředů.
  •     Aloe vera prokazuje aktivitu i proti některým virům, jako jsou např. chřipkové viry nebo herpes simplex.
  •      její aplikace může být velmi prospěšnou pro nemocné cukrovkou.
  •      Jedním z nejvíce oceňovaných benefitů aloe vera je tišící a hojivý účinek, který přináší její zevní aplikace při popáleninách, a to zejména spáleninách způsobených nadměrným pobytem na sluníčku.
  •     Častá aplikace směsi aloe vera a oleje s vitamínem E často dokáže zahojit i nekomplikované spáleniny druhého stupně.
  •  

Kakaové boby, kakao

     Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku. Obsahují stovky zdraví prospěšných živin, které však zůstanou nejlépe zachovány při šetrném zpracování bez pražení. Indiáni už před mnoha lety nazývali kakao pokrmem bohů, příznivci zdravé výživy dnes řadí kakaové boby mezi superpotraviny.

Kakaové boby jsou na příklad dobrým zdrojem hořčíku, který podporuje nervovou soustavu, síry, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železa a manganu nezbytných pro krvetvorbu, chromu, který reguluje metabolismus cukrů, zinku podporujícího imunitní systém a mědi, jež podporuje krvetvorbu a imunitu. Díky vysokému obsahu antioxidantů má kakao jednu z nejvyšších ORAC hodnot.

     Kakaové boby obsahují také tuky, především kyselinu stearovou, nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Kakao obsahuje také vysoké množství ochranných antioxidačních flavonoidů, které ve studiích prokazují schopnost napomáhat terapii vysokého krevního tlaku a diabetu a které také podporují imunitní systém. Kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum, a to díky obsahu dopaminu a serotoninu, které příznivě ovlivňují duševní zdraví i náladu.

 

Černá melasa

     Má velmi specifickou chuť (něco jako pendrek), ale je velmi bohatá na živiny. Výživový odborníci doporučují černou melasu pro lidi, kteří jsou ve stresu a jsou hodně unavení. Jedna lžička denně pomůže rychle dodat tělu potřebné živiny. Obsahuje zejména hodně železa, které se v přírodní formě těžko získává. Černou melasu lze zařadit mezi superpotraviny.

 

Chlorella

Jedná se o sladkovodní řasu, které pochází z Japonska. Obsahuje vysoký podíl mastných kyselin, pomáhá snižovat špatný HDL cholesterol a má vysoký účinek při čistění organismu. Proto se často používá při hubnutí na detoxikaci organismu. Ve spojení se zelenou kávou se Chlorella stává výborným stabilizátorem hladiny krevního cukru a tím výrazně napomáhá hubnutí.

 

Zdroj: www.wikipedia.org, www.prodejnabylin.cz, www.magazinzdravi.cz,