Antioxidanty z netradičních zdrojů

16.12.2013 19:34

Antioxidanty

jsou látky, jejichž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů tím, že snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních či nereaktivních forem. Tím omezují proces oxidace na výrobcích, kde se vyskytují. Z toho důvodu se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány nebo znehodnoceny. Antioxidanty prodlužují trvanlivost potravin tím, že likvidují volné kyslíkové radikály.

Konzumace antioxidantů působí příznivě na lidské zdraví, neboť snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních chorob a některých typů rakoviny.  Současná dietologie proto doporučuje konzumaci stravy bohaté na antioxidanty, zejména antioxidanty přizeného původu ( zelenina a ovoce) ve formě čerstvého ovoce a zeleniny a dále 100% šťávy, sušené plody, sušené srcené části rostlin, kořene a plodů. Pokud strava neobsahuje dostatečné množství antioxidantů, měla by být antioxidanty doplňována zejména v zimě, kdy je nedostatečný přísun čerstvého ovoce a zeleniny.

  • karotenoidy - řada vitaminu B, obsažené zejména v rajčatech, mrkvi, šípku, grepech, goji, rakytniku, brusinkách, arónii atd.

Ječmen | Chlorella | Spirulina | Pšenice | Zelené potraviny | Superpotraviny | antioxidanty | Maca | Rakytník řešetlákový | Arónie | Hlíva ústřičná | CHIA semínka | Panenský kokosový olej | Granátové jablko | Goji kustovnice čínskáAloe vera | ACAI | Kotvičník zemní | loupaná konopná semínka | probiotika | Cordyceps Housenice čínská  | houba Reishi | Agavepro vegetariány | Zelená káva na hubnutí | Chlorella centrum | Zdravější život | Fresh | Wolfberry | Salvia Paradise