Greenfood

23.02.2015 21:04

Módní zelené potraviny: Jsou skutečně tak zdravé?


Užívání zeleného ječmene, chlorelly nebo spiruliny je současným velkým světovým trendem  ve výživě. Je ale pravda vše, co se o greenfood tzv. "zázračných potravinách" říká? A jsou spojena s jejich konzumací nějaká rizika?

Na jaře a v létě

„Zelené potraviny jsou dle východního pojetí takzvaně ochlazující potraviny. Doporučuji je užívat v tříměsíční kúře v jarních a letních měsících. Na zimu je vynechat a nahradit ,zahřívacími potravinami‘,“. Také jste slyšeli, že díky takzvaným zeleným potravinám – tedy mladému ječmeni, spirulině a chlorelle – zhubnete, budete mít dokonale vyladěné zažívání...? Podívali jsme se na ně zblízka!


Mladý zelený ječmen: skvělý proti zácpě

Mladý neboli zelený ječmen je vlastně klasický ječmen, jaký dobře znáte, jen se sbírají jeho mladé výhonky asi 14 dní staré. Látky obsažené ve výhoncích mladého ječmene jsou schopny pronikat až do nitra buněk, které účinně chrání, a tím významně přispívají k podpoře zdraví.

Zelený ječmen - šťáva„Díky silným antioxidačním účinkům mladý ječmen snižuje riziko vzniku rakoviny, pomáhá regenerovat organismus a zabraňuje stárnutí organismu,“ uvádí Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentra, která dále podotýká, že velmi účinný je při léčbě zácpy, protože obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá urychlit peristaltiku střev.

    sušený prášek z výhonků mladého ječmene

    sušený prášek z vylisované šťávy z výhonků mladého zeleného ječmene

„Mladý ječmen můžete koupit v podobě sušeného prášku získaného pomletím suchých mladých výhonků nebo jeho prášek z usušené šťávy získané z vylisovaním zelných výhonků ječmene. Při výběru je určitě důležité zjistit teplotu sušení prášku, teplota by měla být maximálně do 40 °C, aby si ječmen zachoval co nejvíce ,živých‘ látek,“. Rozhodně doporučuje se při výběru přiklonit k "tzv. sušené šťávě" - obsahuje více výživných složek, lépe se tráví a obsahuje méně vlákniny. Dobrý výrobce by tyto informace měl uvést v příbalovém letáku.

Doporučuje prostudovat důkladně dávkování a popis výrobku, abychom znali co přesně užíváme a také jaké množství. U některých prodejců se také můžete setkat s nadměrným dávkováním, což může způsobit velkou zátěž na organismus.

více o účincích zeleného ječmene...


Chlorella: super pro detox

Chlorella je sladkovodní řasa, jež je významným zdrojem vlákniny ( 60% ), železa, vitaminu E, kyseliny listové, chlorofylu i proteinů.
„Nejčastěji se používá při detoxikačních kúrách, doporučuje se jako kvalitní zdroj železa pro nemocné anémií. Popisují se její pozitivní účinky a vliv na metabolismus tuků a cukrů, protizánětlivé a hojivé účinky. Vláknina z chlorelly na sebe váže toxický odpad a pomáhá jej odvádět z těla a tím může mít pozitivní vliv na snížení hmotnosti. Chlorella také velmi dobře ovlivňuje střevní mikroflóru. Dokáže totiž ve střevech připravit ideální prostředí pro zdraví prospěšné bakterie - laktobacily a současně působí jako  přírodní antibiotikum .

více o účincích chlorelly....

 

Spirulina: když máte plísně

Spirulina je zelenomodrá sinice, jejíž stáří na Zemi se odhaduje na asi 3,5 miliardy let. „Stejně jako chlorella je velkým zdrojem proteinů a Spirulina Freshvlákniny, působí antibakteriálně, upravuje mikroflóru a chrání před civilizačními chorobami. Spirulinu můžete koupit jak ve formě prášku, tak i ve formě tablet.

Více o účincích spiruliny...

Spirulina je vyjímečná obsahem chlorofylu, beta karotenů, železa, enzymů, vitaminu B12, proteinů, kyseliny listové, esenciální nenasycené mastné kyseliny. Je vhodná především pro detoxikaci organismu, posílení imunity ( je násobně účinnější než echinacea a aloe vera ), normalizaci hladiny cukru v krvi, normalizaci hladiny cholesterolu a doplnění lehce stravitelných bílkovin, kterých má mnohem více než maso i ryby.